1,7 милионa чужденци се очаква да посетят страната ни тази зима,

...
1,7 милионa чужденци се очаква да посетят страната ни тази зима,
Коментари Харесай

Ски сезонът: 210 км писти, 4 курорта и нито един нов лифт

1,7 милионa чужденци се чака да посетят страната ни тази зима, а очакванията на специалистите са за пръв път след края на Коронавирус пандемията да отбележим растеж на туристите. Очакванията са той да стигне до 5%, осведоми Нова тв.

След като снегът тази година не закъсня, в края на седмицата даваме формален старт на новия ски сезон. Как обаче наподобява той в цифри? Разполагаме със ски писти с обща дължина от към 210 км. Те се намират в 4 огромни курорта, 8 ски зони, а на разнообразни места в страната има и по-малки обособени писти. Най-високо можем да караме ски в „ Боровец ” – на близо 2550 м. Най-дългата писта за ски алпийски дисциплини пък се намира в ски зоната „ Мечи Чал ” към „ Пампорово ”, с дължина от 3250 м. Най-много писти пък има в Банско – общо 75 км.

Въпреки отличните условия, които оферират планините ни при 130 дни междинна дълготрайност на сезона, съгласно специалисти от сферата на туризма огромният проблем остават оборудванията. Причината - неприятната поддръжка на някои от тях или неналичието им. Браншът подсеща, че за последните 15 години у нас не е издигнат нито един въжен превоз.

Ако преди България е била водач в зимната промишленост на Балканите и е имало години, в които туризмът ни е генерирал даже над 13.5% от Брутният вътрешен продукт на страната, в този момент този % е под 10. Прогнозите на Министерството на туризма са през идната година той да стартира още веднъж да пораства до 8.5% през 2025 г. и по този начин гладко още веднъж да доближи заветните 10 на 100. Всичко това се случва макар обстоятелството, че туризмът остава единствен занаят за съвсем 100 български общини и на фона на напъните, които прилежащи страни поставят за своя туризъм. Сърбия, Република Северна Македония и даже Турция в момента построяват нови зимни курорти за сметка на страната. За съпоставка можем да посочим сумата, която бюджетът за идната година планува за родния туризъм – малко над 28 милиона лв.. Той съвсем не е променян през последните няколко години.

Що се отнася до работните места, които туризмът обезпечава, в Европа всеки 10-и човек е ангажиран в бранша. В България ситуацията е съвсем същото. Преди пандемията пряко ангажирани с туризъм са били малко над 200 000 души. В момента те са по-малко - към 166 000, което прави 17% от всички работещи у нас. Разбира се обаче съществуват и съпътстващи бранша промишлености, които дават самун на още към 1 милион души. Тяхната работа е да доставят услуги или артикули за българския туризъм.

След няколко локдауна и тежки интервали за туризма по целия свят, през предишния зимен сезон България за пръв път доближи равнищата от 2019 година В началото на сезона у нас пристигнаха над 760 000 туристи, като над половината от тях бяха от три страни – Румъния, Гърция и Турция. От Национален статистически институт регистрираха месец февруари като най-силния през последното десетилетие. Освен двойно повече туристи от миналата година, бяха генерирани и рекордни доходи в местата за настаняване от над 92 милиона лв., което е със 70% повече от 2022 година

С вяра за още по-силен зимен сезон от предишния, от Института за разбори и оценки в туризма предвиждат над 1 милион и 700 хиляди чужденци да се насочат към планините ни тази зима. Очакват се и към 3 милиона пътувания на българи из цялата страна. Според експертите за първа зима след пандемията ще отбележим и растеж на туристи, изчислен на 5%. Повече от половината посетители ще дойдат от страни от Европейския съюз, следвани от Англия, Турция, Република Северна Македония и Сърбия.

Въпреки събитията в Израел, от Министерството на туризма показват подготвеност да посрещнат и нормалните за ски курортите ни израелски туристи като подсигуряват, че са подхванали ограничения, с които да обезпечат сигурността им. Чужденците идват всекидневно за по-дълго време, като се възползват най-често от 7-дневните пакети. Българските туристи пък избиpaт пpeдимнo yиĸeнд вaĸaнции с по 2 нощувки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР